Ontwikkeling en beheer

Naast het ontwikkelen en beheren van een Enterprise-architectuur, zijn er methodieken en frameworks om ICT infrastructuren projectmatig of procesmatig te realiseren en te beheren (beheerprocessen).

Zelf ben ik praktisch ingesteld en zie  ITIL, BiSL, Prince2 en  SCRUM als hulpmiddelen om iets op een bepaalde manier te beheren, te realiseren of te bereiken als het gaat om ICT doelen of projecten.

ITIL is ontwikkeld als een referentiekader voor het inrichten van de beheerprocessen binnen een IT-organisatie, het is geen methode of model maar net als Prince2 een verzameling van best practices. Waar Prince2 wordt gebruikt om technische ICT projecten te realiseren zoals bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe infrastructuur of een nieuw te ontwikkelen datacenter, wordt SCRUM meer gebruikt bij software ontwikkeling.  Scrum wordt vaak als methodiek gebruikt om DevOps (Continuous delivery) in zijn geheel aan te sturen.  Waar vroeger Development en Operations meer gescheiden afdelingen waren worden deze steeds meer samengevoegd en Agile aangestuurd.

Zo zie ik de laatste tijd ook DevOps Engineers gevraagd worden. DevOps omschrijft meer de manier hoe er gewerkt kan worden en is zeker geen specialist op zichzelf. Dit werk verwarrend, maar hierover later meer net als de de volgende gebruikte term die ook weer de moeite waard is te onderzoeken: Infrastructure as code (IaC).