Informatiebeveiliging cybersecurity

Gartner Magic Quadrant Endpoint Protection (cyberwerkplek beveiliging) overzicht 2017 t/m 2019. Het betreffen hier leveranciers van o.a. Antivirus software, Computerbeveiliging en Cybersecurity oplossingen:

Gartner Magic Quadrant Endpoint Protection Platforms 2019:

De beste manier om uw data infrastructuur of kantoornetwerk echt goed te beveiligen is gebruik te maken van een fysieke firewall in combinatie met beveiligingssoftware of cybersecurity software ook wel Endpoint protectie software genoemd.

De belangrijke spelers op het gebied van Enterprise Firewall oplossingen (Leaders) waren volgens Gartner in 2017 Palo Alto Networks,  Fortinet en Check Point, Sophos werd toen gezien als Visionar. Cisco ASA’s werden voorheen veel vervangen door Sophos, en andere leveranciers in het Leaders Quadrant. Cisco was met zijn ASA oplossing (nog wel steeds veel oudere ASA’s) dominant aanwezig, maar leek deze dominante rol in 2017 te verliezen als het gaat om Enterprise Firewall oplossing. Cisco wordt volgens Gartner in 2018 weer gezien als Leader en Sophos wordt gezien als Niche Player. Sophos is in 2019 weer gewaardeerd tot Visionaries.

Gartner Magic Quadrant  Enterprise Firewall oplossingen overzicht 2017:

Gartner Magic Quadrant  Enterprise Firewall oplossingen overzicht 2018:

Gartner Magic Quadrant  Enterprise Firewall oplossingen overzicht 2019:

Security Certificaten:

Verder zijn er op het gebied van informatiebeveiliging en security certificaten te behalen waaronder Certified Information Systems Security Professional (CISSP) en Certified Information Security Manager (CISM) wat zo een beetje de tegenhanger is van CISSP.

Een ander certificaat op het gebied van security is Certified Ethical Hacker (CEH).

Bovengenoemde certificaten worden tegenwoordig veel gevraagd. Waar het MCSE certificaat veel gevraagd wordt voor het engineren van Windows omgeving wordt steeds vaker het CISSP certificaat gevraagd wat een beetje een analogie MCSE certificaat voor informatiebeveiliging is.

Daarnaast heeft Cisco ook certificaat trajecten speciaal gericht op security, deze zijn; CCNA Security, CCNP Security en CCIE Security. Bij deze certificaten ligt de nadruk meer op het beveiligen van het datacenter/netwerk in zijn geheel en de connectie naar buiten via een firewall waaronder de PIX en ASA.