Datacenters voor en tijdens de jaren 90

Het mainframe (IBM, Bull), de minicomputer (DEC) en de Netwerk Operating System oplossingen Unix, Linux, Novell, OS2 even buiten beschouwing gelaten (voor jaren 90 haverwege jaren 90), en kijken we naar de product oplossingen die in de jaren 90 dominant werden in  datacenters, waren dat de Wintel oplossingen; Intel Server oplossingen met daarop Microsoft Window (NT)s  geïnstalleerd, Cisco netwerk infrastructuur (switches, Routers, Firewall) en diverse software pakketten van diverse leveranciers waaronder database en Back office oplossingen (bv: MS SQL, MS Sharpoint, MS Exchange enz.).

Praten we over de Enterprise (hoger beschikbaar meer redundancy) binnen het datacenter dan hebben we het meer over server clusters op basis van Windows of Unix in combinatie met centrale geclusterde Storage (SAN, NAS). Een aantal voorbeeld leveranciers van servers waren in die tijd IBM, HP, Compaq en Dell. Een aantal voorbeeld leveranciers van centrale storage oplossingen waren in die tijd; EMC, IBM, HP (EVA), HDS en NetApp. Naast Cisco als infrastructuur oplossing was Brocade op fiberchannel oplossing binnen de storage wereld toen ook een grote speler. Over grote spelers gesproken blijft er steeds minder over door overnames. Kort door de bocht blijft IBM groot en zijn HP en Dell steeds groter geworden. Neem als voorbeeld Dell die de volgende overnames heeft gedaan en hierdoor nu een zeer belangrijke speler is geworden als het gaat om datacenter oplossingen. Dell heeft begin jaren 2000 Compac (DEC was door compac al overgenomen) overgenomen en later EMC (VMWare was van EMC). Hierdoor is Dell ook een grote stack speler geworden op het gebied van Converged oplossingen en dit is niet anders gegaan bij HP.

Benieuwd of Cisco toch NetApp gaat overnemen en hoe populair de HyperFlex oplossing gaat worden. Ieder zijn deel zeg maar. Verder moeten de Open source producten ook niet onderschat worden als datacenter oplossing maar daar later meer over. Voorlopig eerst de behandeling van datacenter oplossingen in eigen beheer (Private Cloud) dit kan on-premise (op eigen locatie) of een off-premise (extern datacenter) direct via blackfiber, OTV of via een VPN met elkaar gekoppeld zijn. Later zal ik ook aandacht besteden aan de Hybride Cloud oplossing omdat het nu eenmaal interessant kan zijn de Public Cloud icm eigen Private Cloud te koppelen. De grootste spelers op Public Cloud gebied zijn nu Microsoft (Azure)en Amazone (AWS).