Datacenters na de jaren 90

Veel is veranderd toen VMware servers en Citrix (toen meer gericht op werkplek) ging virtualiseren. Kijken we nu naar de situatie in de datacenters kan men concluderen dat er ook veel is veranderd als het gaat om de grote spelers (veel overnames) en is er sprake van Software defined Anything, Software defined datacenter, unified storage, converged, hyper converged oplossingen en de Cloud (SaaS, PaaS en IaaS).

Wat is unified Storage: pak hem beet 10 jaar geleden was NetApp zo’n beetje de leider op dit gebied. De ONTAP FAS systeem oplossingen boden storage op basis van SAN en NAS. Via FC, FCoE, iSCSI kan men block based (LUN) storage aan operating systemen bieden of via SMB (\\server\share) of NFS (/etc/fstab) van filebased sharing gebruik maken. Dell is nu ook een grote speler op het gebied van storage oplossingen door o.a. overnames van EMC en Equalogic, daarnaast speelt ook HP (EVA/XP serie) een grote rol op dit gebied.

Wat is converged: Bij een converged oplossing is er sprake van een complete stack (totaaloplossing waarbij de hardware componenten; Compute, Infra en Storage op elkaar zijn afgestemd en geoptimaliseerd voor het leveren van Cloud omgevingen. Zo zijn er ook converged network adapters (CNA) waar vroeger netwerk ethernet en storage fiber (HBA) fysiek gescheiden waren namelijk 1 voor Ethernet (NIC) en 1 voor FC storage (HBA), is een CNA geschikt voor netwerkverkeer en storage verkeer. Dit is met name mogelijk geworden door de introductie van iSCSI en FCoE.

Wat is hyper converged (zie ook HCI): Anders dan bij een hyper converged oplossing bestaat de converged Stack uit 3 gescheiden fysieke totaalcomponenten, bij hyper converged is er sprake van een virtuele scheiding en kan bijvoorbeeld compute, infra en storage vanuit 1 fysieke host worden geleverd. Een goed voorbeeld van een hyper converged oplossing is Nutanix (volgens Gartner de meest beloofde HCI oplossing op dit moment). Wordt er gewoon gebruik gemaakt van commodity servers en geen gecentraliseerde storage (SAN) oplossing is er bij VMware ook sprake van een hyper converge oplossing. De FlexPod is een goed voorbeeld van een converged Enterprise oplossing waar Nutanix en VMware (ESXi) zonder gecentraliseerde storage oplossing vaker zal worden toegepast bij kleinere omgevingen.

De FlexPod is een converged oplossing waar ik veel mee gewerkt heb en krijgen in deze blog aandacht. De FlexPod is een validated design van hardware (Server, Netwerk, Storage) en virtualisatiesoftware (VMware, HyperV, OpenStack) die een volledige Datacenter/Cloud oplossing realiseert. De FlexPod bestaat uit Cisco infrastructuur, Cisco Unified Computing System, NetApp storage en virtualisatiesoftware (VMWare/Hyper-V). Of het nu een converged oplossing van Cisco/NetApp, Dell/EMC of HPE is, maakt voor het functionele geheel niet veel uit, uiteindelijk is het allemaal hardware compute/blades, switches/routers en storage die voorzien zijn van netwerk mogelijkheden die TCP/IP, FC, iSCSI, FCoE, SMB, NFS protocollen gebruiken om te communiceren of op datadisken landen die verschillende IOPS opslag en redundancy hebben.