Activeren Storage oplossingen en beheren in Windows 2016

Als het gaat om de Storage oplossingen van Windows 2016 is hier veel verbeterd ten opzichte van de eerdere versies. Vele storage mogelijkheden en technieken die eerst alleen mogelijk waren vanuit een dedicated Storage oplossing (NetApp/EMC/HPE) zijn nu ook mogelijk in Windows 2016. Zo is Deduplicatie sinds versie 2012 R2 geïntroduceerd en deze is in Windows 2016 verbeterd, daarnaast is Storage replicatie verbeterd.

Weet hoe je disks en volumes kan creëren en wat de verschillen zijn bij het gebruik van MBR en GPT disks. Bij het formateren van een volume dient een Allocation unit size gekozen te worden die aansluit bij de meest voorkomende file grote of doel waarvoor dit volume gebruik gaat worden.

Creëer een VHD en VHX file gebruik makend van Server Manager en PowerShell, en weet hoe deze gemount kunnen worden.

Bepaal wanneer er gebruik gemaakt moet worden van NTFS of ReFS file systems. Weet hoe NTFS permissies werken in combinatie met shares en share permissies.

Weet om te gaan met de verschillende Storage protocols waaronder iSCSI (SAN) en SMB/NFS (NAS) en wat het verschil tussen SAN en NAS is. Maar ook hoe deze te creëren en beheren.

Configureer iSNS en weet wat dit is en hoe dit werkt, leer ook wat Datacenter Bridging is (DCB), multipathing (MPIO),  hoe DSM en Quality of service policies aangemaakt kunnen worden.

Bij het implementeren van Storage Replicatie kan men kiezen uit 2 verschillende replicatie methodes: Synchroon en Asynchroon. De replicatie kan worden toegepast op Server-to-Server, Cluster-to-Cluster en Stretch cluster.

Omdat Storage nu eenmaal storage is kan veel worden geleerd over de NetApp aantekeningen over gebruik van bovenstaande zaken. iSCSI is nu eenmaal iSCSI, replicatie en deduplicatie zijn technologieën of het nu een NetApp cluster oplossing is of een Windows cluster oplossing. Technische verschillen zijn er wel maar functioneel komt het op hetzelfde neer. Lees meer over storage oplossingen van NetApp.